DJI Mavic 2 Pro Review - is hij echt beter dan de 1?

DJI Mavic 2 Pro Review - is hij echt beter dan de 1?
DJI Mavic 2 Pro Review - is hij echt beter dan de 1? - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
Na 3 jaar is daar dan de upgrade van de DJI Mavic 2 PRO! Maar is hij echt zoveel beter dan de Mavic 1 PRO?

Groter of kleiner?
Laten we meteen beginnen bij het begin. Is hij groter of kleiner dan de mavic 1 PRO? Het antwoord is simpel en makkelijker. Hij is een stuk groter.
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1Gigxs2Yzgg1FRt.jpeg
Twee versies?
Ja dit jaar is de DJI Mavic 2 uitgekomen in de DJI Mavic 2 ZOOM en de DJI Mavic 2 PRO. In deze review gaan we het hebben over de PRO. het enige verschil tussen de 2 drones is de camera. Het apparaat is verder hetzelfde (je kan zelfs de camera's switchen als je wilt). Ik zal beginnen met de features over de MAVIC 2 (die dus voor de ZOOM en de PRO gelden) te bespreken daarna ga ik in op de camera van de PRO (en niet de zoom)
Active track 2.0
Dit jaar is DJI uitgekomen met de verbeterde versie van de Active track die ze al enkele jaren gebruiken. Het is nu nog slimmer geworden en door dat de MAVIC 2 nu nog meer sensoren heeft kan hij het object wat gevolgd moet worden in 3D zien en daardoor zijn pad voorspellen waar hij heen gaat. Super handig natuurlijk als je even achter een boom bent! Dit werkt ook echt heel erg goed. Ik heb het getest op de motor en hij blijft je volgen. Helaas is dit nog niet 100% natuurlijk en is het afhankelijk of de drone ook echt je pad kan bepalen en of het pad rechtdoor gaat (bochten kan hij niet voorspellen). Er wordt tijdens active track 2.0 nog steeds geen gebruik gemaakt van GPS wat ik erg jammer blijf vinden en al mijn vraagtekens bij zet sinds de introdcutie van active track. Waarom gebruikt DJI niet de GPS van het device wat gebruikt wordt of stop je een chip in de controller? (zoals bij de inspire wel is!) en gebruik je die voor nog betere positie bepaling? Maar goed daar zullen we het antwoord wel nooit van weten ;)
Omnidirectional Obstacle Sensing
Dit jaar is mavic air al uitgerust met voor en achter maar miste de camera's aan de zijkant nog. De DJI Mavic 2 heeft deze dan gekregen! Niet zoals bij de Phantom 4 PRO infrarood maar echter camera's voor nog betere obstakel herkenning. En man wat werkt dit goed zeg! Hij kan je overal onder door volgen en vliegt (bijna) nergens tegen aan! Hij heeft nu zicht voor, achter links rechts en onder. Boven heeft hij alleen infrarood en kan dus niets voorspellen (dit is alleen goed voor daken of vergelijkbaar, je kan het onder een boom doen maar dan is de kans groot dat hij kleine takjes of bladeren niet herkent!).
Persoonlijk vind ik het nog steeds niet altijd even goed werken en geeft het mij een beetje een dubbel gevoel. Als ik vol gas tegen de zon in vlieg krijg ik vaak een false positive en schiet de drone in de ankers, dan moet ik de stiks loslaten om weer verder te kunnen gaan terwijl er niks in de omgeving te zien is. Dit komt puur door de belichting van de camera's die in de stress schieten en dan maar remmen. Ik heb ze daarom ook alleen aan tijdens RTH en tripod mode en uiteraard tijdens active track, dan heb ik liever wel die false positive dat hij remt ;) Verder is het een extra tool om de onervaren piloot te helpen. Echter zie ik veel op internet dan men ervan uitgaat dat de Mavic 2 ook maar altijd stopt, dit is niet altijd het geval en met de recente firmware update zijn er reports dat hij vak opeens uitgaat vanzelf. Houd hier dus altijd rekening mee als je vliegt. Je mag er simpel weg niet op vertrouwen en plan je vlucht daarom ook altijd, zonde als bijna 2000 euro neerstort.
Verder kan de mavic nu active track gebruiken tot 50 kph met obstacle avoidance 2.0.
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1Gigxs2ACeUXzL1.jpeg
Flight Time
Ook hierin is het weer gelukt om een (kleine) verbetering door te voeren. Hij vliegt nu met gemak 25 minuten (gemiddeld genomen). DJI zelf claimt dat het 31 minuten is maar dit is van 100 naar letterlijk 10%. Ik stop altijd met vliegen als ik rond de 30% zit en 25 minuten is voor mij meer dan voldoende.
Ocusync 2.0
Ooit kwam DJI met de lightbridge uit, dat was ongeveer 4 jaar geleden. Inmiddels is de naam veranderd naar Ocusync en hebben ze hier alweer de 2.0 update van uitgebracht. Dit houd in dat de transmissie nu in 1080P kan gedaan worden en dat het bereik naar 7 KM gegaan is (in FCC mode!). Ook is hij een stuk stabieler geworden en is de latency minder die is nu 120 MS. Ook is de download snelheid van footage verbeterd die ligt nu op 40MBPS. Ook is de drone nu in staat om live te switchen tijdens het vliegen tussen 2.4 GHZ en 5.8 GHZ. Handig als je geen idee hebt welk kanaal je moet zitten op welke frequentie en je dus nog een stabielere verbinding hebt tijdens het vliegen in wat drukkere gebieden (uiteraard mag je in Nederland NIET in de buurt van bebouwing vliegen zonder een ROC met hierin opgenomen dat het wel mag.)
Hyperlapse
Dit jaar introduceren ze weer een nieuwe quickshot, hyperlapse. Op moment van schrijven is het nog een beetje een beta maar dit zal verbeteren in de komende firmware updates. Je kan nu heel makkelijk een paar punten kiezen en de drone rekent het pad uit de tijd af hoe lang hij nodig heeft, maakt fotos en achteraf een mooie versnelde video. Dit kan je handmatig met elke drone al doen maar nu is het veel makkelijker. Is het leuk? Ja zeker! Maar om hiervoor een upgrade van mavic 1 naar 2 te doen, zeker niet.


Enhanced HDR
Dit jaar heeft net zoals elke telefoonmaker ook DJI hun HDR ge├╝pdatet om nog meer dynamisch bereik te krijgen in de foto's. De PRO kan dit tot 14 EV en de Zoom tot 13 EV. Het is vooral nuttig als je tegen de zon in foto's maakt of als je bij water (en veel weerspiegeling hebt) foto's maakt. Dit heb ik zelf nog niet echt terug gezien in mijn testen.
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1GigxszXSQgXcAF.jpeg
Hasselblad?
Iedereen werd helemaal gek toen ze hoorde dat DJI een hasselblad camera er onder heeft gehangen. Maar klopt dit wel? DJI heeft paar jaar geleden Hasseblad overgekocht en kan nu min of meer op elke camera die zij zelf onder een drone hangen het merk erop gooien. Dit betekent dus niet dat het een goede camera is (helaas). DJI is naar mijn mening hier een beetje de mist namelijk ingegaan. Het is geen hasseblad camera. De sensor is het zelfde als die in de Phantom 4 PRO (2.0) echter is die schijnbaar bij de mavic 2 PRO net nog eens terug geschroefd ook vanwege oververhittings problemen. Daarom zou het event ook uitgesteld zijn in het begin. (deze werd 2 weken uitgesteld.) meer informatie over dit "probleem" kan je vinden in de volgende video:


Het mooie is wel dat de drone h265 10 BIT HDR kan doen. Hiermee kan je veel meer details terug krijg in post productie. Dit is dan ook meteen de reden waarom je voor de PRO moet gaan, als je een krachtige computer hebt die dit aankan. Houd je meer van hobbymatig vliegen? Koop dan de zoom dit schiet namelijk ook hele hoge kwaliteit.
Ik zelf heb nu een paar keer 10BIT HDR geschoten en dit vreet data (logisch) en de snelle computer die ik hier heb om te editten heeft hier moeite mee. Maar als je proxies maakt en dan de color editting doet op de RAW files is het allemaal wel te doen. Of je hebt een iMac PRO of vergelijkbaars staan van 5000 plus dan is het wellicht nog net iets makkelijker. Maar een 4.5 GHZ 6 core intel met een 1070 overclocked trekken het in ieder geval niet RAW.
het enige wat er hasselblad aan is is:Hasselblad Natural Colour Solution (HNCS) mode. Hierin krijg je de standaard die hasselblad goed vind. Ik zelf gebruik liever de HDR mode ;)
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1Gigxs36Vc55hpt.jpeg
kritiek
Enige kritiek die ik eigenlijk heb is dat er nu 2 mavic versies zijn. het mooiste was natuurlijk geweest als er gewoon 1 Mavic 2 was met een 1 inch zoom camera ;) maar goed ze moeten natuurlijk nog wat inpetto hebben voor de mavic 3 !
Conclusie
Ben jij opzoek naar hoge kwaliteit en wil je dit echt gaan bewerken op je PC? Dan is de PRO zeker een goede optie. Wil je de zelfde sensor en 60FPS en maakt de compactheid minder uit? Dan moet je voor de Phantom 4 PRO kiezen. De Mavic 2 zoom is voor de hobbyist die het vliegen leuk vind en de video's die de auto edit functie van DJI GO 4 app maakt graag deelt met de familie.
Auteur
Niels
Author: NielsEmail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
CEO
Ik houd van drones, de techniek en uiteraard wat je er mee kan!